Sunday, May 29, 2011

KULIAH SUBUH DI KEDAH


20 MEI 2011
KULIAH SUBUH MASJID BANDAR BARU, KEDAH.
JEMPUTAN: USTAZ ABDUL SALAM ABDUL MUTALIB
MAAHAD TAHFIZ AL HUFFAZ LAMBONG INDONESIA

Cuti diteruskan lagi dengan pelbagai aktiviti yang bermanfaat bersama keluarga. Moga hari2 yang berlalu terisi dengan pengisian majlis ilmu yang penuh bermanfaat.
Pagi ini bersama ibu ke Masjid Bandar Baru Kedah untuk mendengar tazkirah daripada ustaz yang katanya datang dari Indonesia. Semalam ana ke Masjid Serdang kerana mendapat jemputan dari zaujah Imam masjid tersebut bagi menghadiri majlis doa selamat buat Imam dan zaujahnya yang bakal menunaikan umrah hari Sabtu ni. Semoga selamat pergi dan pulang. Dalam majlis tersebut berjumpa dengan ahli qariah yang menjemput kami untuk sama2 dtg ke Masjid Bandar Baru pada keesokkan harinya.
Kami datang sesudah solat subuh di rumah, masjid tersebut lebih kurang 5km dari rumah. Majlis baru bermula ketika mana kami sampai, ustaz tersebut membawa dua orang anak muridnya. pelbagai peringatan yang disampaikan kepada ahli jemaah, semua khusyuk mendengarnya. Antaranya ialah perinagatan tentang dtgnya hari kiamat yang selama ini kita tunggu2. Tanda2 yang telah nyata yang berlaku pada zaman ini sgt banyak sekali.

1) tanda2 kecil
2) tanda2 besar

Tanda2 kecil ini diceritakan
'akan datang satu zaman yang mana Islam akan hilang daripada permukaan bumi, yang tinggal hanya namanya, quran akan hilang dari mashafnya yg tinggal hanyalah tulisannya sahaja, masjid besar tetapi sepi daripada jemaah, ulama pada hari itu dtg nya dari mereka fitnah yang juga akan kembali kepada mereka fitnah tersebut'- riwayat Baihaqi

Islam ini diumpamakan seperti kapal selam, ada timbul dan tenggelamnya, ada masyarakat yang mendanggap Islam itu hanya pada nama yang mana tidak diamal sama sekali segala tuntutannya. Islam juga dianggap seperti ayat kursi, yang mana Islam hanya bermain dengan kerusi2 di parlimen tanpa menegakkan segala syariat yang Islam inginkan. Takutkah anda dengan persoalan amanah yang Allah akan hitungkan pada kita di alam barzakh nnt??

Seoalah2 Islam sudah tiada lagi sehingga menjadikan masjid yang tersergam indah hanya perhiasan pada pengunjung, yang mana datang bukan untuk solat tapi sekadar sebuah perhentian untuk membuang air kecil mahupun air besar. Sedih bila melihatkan banyak binaan masjid yang cantik namun tiada penghuninya.

ana tertarik dengan kata2 ustaz tetang perumpamaan yang diberikan:
Pemimpin - Singa : merasa diri berkuasa memimpin negara
Menteri - Serigala : kuat mengampu dan baik dengan semua orang
Hakim - Anjing : tak dapat nak bezakan antara yang baik dan tidak
Manusia/ Rakyat - Kambing: yang hanya tahu mengikut telunjuk pemimpin tanpa memikirkan sesuatu.
Berdoa dan berharap agar negara kita aman dari semua nya. Pilihlah pemimpin yang baik akhlaknya kerana ia juga mencorak keperibadian rakyatnya.
bersambung....

No comments:

Post a Comment