Sunday, December 9, 2012

Latihan Industri

Assalamualaikum....
Kali ini, terasa ingin berkongsi permasalahan yang timbul dari kalangan sahabat2 yang masih memikirkan tempat untuk menjalankan latihan industri pada semester akhir tahun depan. Latihan Industri seolah2 madah terakhir untuk melengkapkan ijazah nnt. Ada di kalangan sahabat2 yang masih belum Print Letter From PHIP, ada juga yang dah dapat offer, ada juga yang kene reject kerana syarikat tersebut tidak lagi menerima student praktikal, dan ada yang permohonan telah di tutup kerana pihak universiti lambat menghantar surat kepada pihak syarikat. Pelbagai permasalahan timbul untuk mendapatkan tempat bagi menjalankan latihan industri ni...

Ana memikirkan kembali offer daripada penerbit Radio Usim yang mencadangkan agar ana menjalankan latihan industri di radio Perak. Pada semester lepas lagi ana telah bercadang untuk mempelajari selok belok media and penyiaran sbg persiapan di masa akan dtg. Kata penerbit ana perlu belajar jadi skrip writer pun jadi lah, masukkan unsur dakwah dalam program2 yang ana handle nnt. Namun, harapan itu rasanya perlu ditangguh buat sementara waktu kerana diri tidak mampu untuk ke sana dalam tempoh terdekat ini. Ana memang ingin benar nak ke radio Perak. Ana teringin untuk sampaikan dakwah kepada masyarakat dan berkongsi ilmu dalam medan yang lebih luas. Tapi bila fikir kembali, perancangan Allah itu adalah sebaik2 perancangan. Waktu yang ana tunggu selama ini Allah telah berikan, ana perlu ambil peluang yang ada ini terlebih dahulu.

Memikirkan kondisi kesihatan dan kebajikan ana akan dtg, ana memilih untuk menjalankan praktikal di Pejabat Agama yang berhampiran dengan rumah. Hanya 200meter dari rumah. Dekat sangat kan..:)
semoga ana kuat untuk berada di sana. Baru2 ni seorag shbt telah khabarkan bahawa pihak pejabat tersebut telah menghubungi beliau dan mengesahkan persetujuan kami untuk menjalankan praktikal di sana. Alhamdulillah, masih ada penempatan buat kami. Semoga dengan ini, Allah permudahkan urusan kebajikan ana dan family di hari yang mendatang. Doakan yer...

Buat sahabat2 yang masih belum mendapat penempatan untuk menjalankan praktikal nnt, ana doakan semoga dipermudahkan urusan kalian. Walau di mana saja tempat kalian inginkan, semoga dakwah itu tetap berterusan dan mengalir kepada masyarakat di luar sana. Praktikal ini merupakan satu wadah untuk kita berhadapan dengan masyarakat, maka pergunakanlah waktu yang ada dengan sebaiknya...2 comments:

  1. Assalamu'alaikum.. akak.. semoga dipermudah urusan.. Bittaufiq wanNajah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumusalam masyi..syukran atas doanya;)

      Delete