Sunday, November 20, 2011

Beraya Di Pekan Baru

Bertakbir di malam raya Aidiladha di Konsulat Malaysia Pekan Baru, pengalaman pertama kali berhari raya bersama insan tersayang dan jauh dari keluarga.
Walaupun cuti yang berbaki hanya empat hari, namun pengalaman yang sangat menyeronokan. Malam raya dihiasi dengan gegak gempita takbir di sepanjang jalan raya bersama kereta berhias yang sangat cantik dan unik. Kagum dengan sambutan yang sangat meriah. Bersama itu juga buat pertama kali nya dapat menikmati jagung bakar panas2...huhu.

Pada hari raya Aidiladha, pelajar Malaysia semua nya berkumpul di Konsulat bagi sama2 menunaikan solat hari raya Aidil adha serta mengadakan korban seekor lembu dan seekor kambing. Perjalanan program berjalan lancar disamping program gotong royang masak memasak bersama masyarakat dan warga konsulat.
Banyak pengalaman yang ana dapat sepanjang berada di sana, berkongsi cerita bersama pelajar Malaysia, mengenal budaya masyarakat di sana, serta yang paling penting adalah berkongsi pengalaman ini dgn suami...;) terima kasih abg.. Jaga diri baik2 dan selamat berjuang..
Perjalanan cuti yang berbaki adalah program dakwah kepada masyarakat org asli, perjuangan masih diteruskan dgn kerja2 amal yg tak pernah putus2 utk dilaksanakan sbg seorg da'ie.
Mohon didoakan moga kesihatan mengizinkan dan perjalanan ini Allah permudahkan..Amin.
Wallahu'alam..

No comments:

Post a Comment