Friday, July 8, 2011

PERJUANGAN MU...


Hari-hari percutian semester diisikan dengan mjlis ilmu dan khidmat kepada keluarga dan masyarakat. Saat ini baru punya masa yang luang untuk bersama dengan keluarga dan masyarakat sekeliling. Melihat keadaan sekeliling yang penuh dengan ujian dan cabaran yang Allah berikan pada setiap hambanya. Merasakan diri ini sangat bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan. Ujian yg dilalui pada masa lalu mengajar diri lebih matang dalam menempuh kehidupan hidup di masa2 akan datang. Kehidupan yang sederhana setelah kehilangan insan yang amat disayangi menjadikan kehidupan ini bersederhana dalam setiap hal. Bila kita rasa susah, kita fikirkan ini adalah ujian dari Allah, sedangkan kita tak tahu yang pada saat kita memperoleh kesenangan itu juga merupakan ujian dari Allah, tp bentuknya berbeza, iaitu ujian kesenangan.

Baru2 ini ana mendapat berita seorang shbt mengalami kemalangan yang teruk. Sangat menyayat hati melihat keadaannya. Doktor kata, dekat kaki kanan, patah kt bhg peha dan bawah lutut kat tgn kiri pn ada 2 bhg yg patah kat rahang pun patah jugak. Dari gambar yg dipostkan oleh shbt2 di FB menjadikan hati sangat sebak melihatnya. Mengalir air mata mengenangkan dirinya yang rajin berkongsi cerita. Kesakitan beliau rasai saat ini kita tak tahu bgmn, namun pada zahirnya sakit itu hanya Allah yg mengetahui semuanya. Buat shbt2, sama2 kita doakan kondisi shbt kita ini kembali pulih sepenuhnya. Semoga Allah kuatkan semangat nya dan terus memberi rahmat dan kasih sayang Nya pada pejuang seperti beliau dan shbt2 lain yg turut terlibat dlm kemalangan tersebut...Amin.
Kesusahan itu tercalit secebis kesakitan dan keperitan dalam menempuh setiap ujian yang Allah berikan, kalian adalah orang yang hebat yang Allah pilih untuk diuji. Kesanggupan kalian dalam perjuangan ini Allah sudah catatkan sbg bekalan di akhirat nnt. Ujian ini terselit berjuta2 hikmah yang kita sendiri tidak tahu bila dan bagaimana bentuknya. Yakinlah pada janji Allah.

No comments:

Post a Comment